Zo draag je een overhemd met een smoking

Niets zo aantrekkelijk als een man in een strak gesneden smoking. ‘Lekker makkelijk als je George Clooney, Ryan Gosling of Roger Federer bent’ hoor ik je denken, maar geloof me, bijna iedere man ziet er goed uit in een smoking. Dus heb je een uitnodiging met de dresscode ‘Black Tie’ en wil je weten hoe je goed voor de dag moet komen? Hier zijn een paar gouden regels waar je je aan moet houden.

Wanneer draag je een smoking?
Een smoking draag je ’s avonds en nooit overdag. Hij is bedoeld voor feestelijke gelegenheden als gala’s, diners, recepties en huwelijken. Natuurlijk draag je je smoking wel overdag als op de uitnodiging 'Black Tie' staat. Dit komt regelmatig voor bij bruiloften.

Hoe draag je een smoking
Over de kleur kunnen we kort zijn; een smoking is altijd zwart. Punt. Het smokingjasje - meestal ‘single breasted’ - heeft klassieke revers of een sjaalkraag van zwartsatijn. De smokingbroek heeft een hoge taille en aan de zijkant, in de lengte, een zwartsatijnen bies. Daarbij draag je een wit smokingoverhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten. Daarover draag je een cummerband of gilet om de tailleband van de broek te bedekken. Een gilet oogt wat formeler. Het geheel maak je af met een zwarte vlinderstrik, een witte pochet en zwarte lakschoenen met zwarte sokken. Geen riem, dat is echt verboden, net als een horloge.

Het smokingoverhemd
Een smokingoverhemd is altijd wit. Traditioneel had het een opstaande kraag (de ‘wingtip’ of vadermoordenaar), maar die is zeker niet meer verplicht. De keuze van de boord is tegenwoordig iets vrijer. We zien daarom ook veel ‘cutaway’ of ‘Haifisch’ kragen. Soms wordt zelfs een das gedragen op een smoking. Traditioneel is ook de gesteven en geplisseerde voorkant, maar moderne ‘dress shirts’ hebben dit niet meer. Wat wel een belangrijk detail is, is de blinde knoopsluiting waardoor de knopen niet zichtbaar zijn. Verder heeft een smokingoverhemd vaak dubbele manchetten, zodat je een paar mooie manchetknopen kunt dragen. Ceesnco levert geen smokingoverhemd, maar heeft natuurlijk wel het mooiste shirt voor dagen zonder ‘Black Tie’.

Creatief
De verleiding om te variëren kan soms groot zijn, maar als de dresscode 'Black Tie' is, kan dit echt niet. Staat er echter ‘optional Black Tie’ op je uitnodiging, dan mag je creatiever zijn.