Overhemd strijken

Wat heb je nodig

Een stoomstrijkijzer maakt het strijken gemakkelijk en zorgt ervoor dat je overhemden minder snel slijten. Een plantenspuit om je overhemd vochtig te spuiten als ze te droog zijn geworden. Een goede strijkplank op stahoogte. Bij voorkeur met een zachte onderlaag.

Strijken op de juiste temperatuur

De temperatuur van je strijkbout wordt vaak aangegeven met stippen op de wasvoorschriften. Deze komen overeen met de stippen op de temperatuur regelaar van je strijkbout. Mijn ervaring is dat de temepratuur op de strijkbout op 3 stippen ( of icoontje katoen) gezet kunnen worden voor de witte en blauwe ceesnco overhemden. Het zwarte overhemd iets minder heet strijken.

de zen van het strijken

Strijken van het zwarte overhemd

Het beste is om je zwarte ceesnco overhemd binnenste buiten te strijken. Daarmee voorkom je verkleuringen en beschadigingen aan de naden ( gaan glimmen). Mocht je dat toch te ingewikkeld vinden. Leg dan een dun zakdoekje tussen de bout en het overhemd zodat de naden en stof niet gaan glimmen als je er een hete bout op zet.

Strijken van boord, schouder en lijf

Begin met alle knoopjes los te knopen. Leg de achterkant van het boord plat op de plank . Strijk de achterzijde van het boord ( het unieke nummer moet zichtbaar zijn). Vervolgens leg je een schouder over de ronde punt van de strijkplank zodat de ene helft van het voorpand op de strijkplank ligt. Trek aan het overhemd om het goed strak te krijgen terwijl je strijkt. Zo begin je rustig alle panden stukje bij beetje rondom te strijken. Neem de tijd. Let op dat het overhemd niet ergens dubbelgevouwen is zodat je er kreukels in strijkt. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, zorg dat je met een plantenspuit de kreukels vochtig maakt en strijk ze er dan weer uit. Als laatste strijk je de boord aan de goede kant nog eens extra. Stop de kraag baleinen er weer in.

Strijken van de mouwen en manchetten

Knoop het overhemd gedeeltelijk dicht en pak de mouw bij de zijnaad en puntje van de schouder. Leg het plat op de strijkplank. Vouw de manchet open en strijk de binnenkant van de manchet. Strijk ook voorzichtig de mouwsplit mooi strak. Vouw de manchet aan de goede kant open en strijk ook de buitenkant. Leg de mouw vervolgens weer zo plat mogelijk op de plank (zorg dat er geen kreukels in zitten) en strijk het mooi strak tot aan de manchet.