Knopen

02-04-2013,

Als zeilers over knopen praten, hebben ze het vaak over de snelheid van hun schip. Als psychologen over knopen praten gaat het meestal over problemen van hun patiënten maar voor mij is een knoop de “spiegel” van een kledingstuk. Aan de knoop zie je  met welke zorg en liefde iets is gemaakt. Bij een wit overhemd is het knoopje vaak het enige in het oog springende detail en is het mede bepalend voor de sfeer van het overhemd. De keuze van de knoop is in meerdere opzichten een serieus onderdeel van het ontwerp. Tenslotte moet het de drager ook plezieren tijdens het sluiten en ontsluiten.

In 1871 werd het allereerste overhemd gemaakt dat sloot middels een knoop en een knoopsgat. Vanaf dat jaar waren de mogelijkheden om te variëren met knoopjes natuurlijk talrijk. Been, parelmoer, glas, porselein, kunststof etc. In alle kleuren en maten.

knoopje voor facebook 3knoopje voor facebook 3

Toen we in Mumbai waren om de details te bespreken zijn we gaan rondkijken in een van de oudste knopenwinkeltjes van de stad. Deze is in de buurt van Manish Market en wordt al vier generaties door dezelfde familie gerund. Een enorme keuze maar ik viel als een blok voor een twee-gat knoopje, prachtig zilverwit en met een parelmoeren glans. Uitgestald op de toonbank blonken ze me als stralende ogen tegemoet.

Als The perfect white shirt met das gedragen wordt wil je toch weten wat er achter die das zit. Deze mooie knoopjes zijn dan de glanzende verrassing.