Een overhemd dragen met een pak

Bijna iedere man draagt wel eens een pak. Of het nou gaat om een normale werkdag of om een speciale gebeurtenis, een pak is geschikt voor bijna elke gelegenheid. Maar dan moet je het wel op de juiste manier dragen. Hoe hoort een pak te zitten, wat kan wel of niet en wat voor overhemd draag je erbij? Dit zijn de belangrijkste regels.

Zorg voor een goede pasvorm
Misschien nog erger dan te groot en ruim zittend is een te klein, krap zittend pak. Een pak moet de perfecte pasvorm hebben. Het jasje moet net lang genoeg zijn om je broekrits en kont te bedekken. Let erop dat de schouders goed zitten en zorg ervoor dat de mouwen niet te lang zijn, zodat ze over de manchetten van je overhemd uitsteken. Die moeten ongeveer 1 tot 2 centimeter zichtbaar zijn. De broek moet net de bovenkant van je schoenen aanraken en mag zeker niet te strak te zitten, het is tenslotte geen jeans.

Tijdloos overhemd
Onder een mooi pak hoort een mooi, goed zittend en tijdloos overhemd. Dat begint bij de pasvorm. Als je het kunt hebben is het mooi als het overhemd getailleerd en slank gesneden is, maar er mag geen spanning staan op de knoopjes. De boord moet dicht kunnen, met ruimte voor één vinger tussen de boord en de nek. De manchet valt op de knik van je pols en hand. Het overhemd moet in je broek blijven als je gaat zitten. Beter iets te lang dan te kort. Een mooie, stevige kraag is een must voor onder een pak. Voor een moderne, tijdloze outfit kies je een ‘classic’, ‘wide-spread’ of ‘cut-away’ boord. De ‘classic’ is geschikt voor mannen met een smaller gezicht en de ‘wide-spread’ of ‘cut-away’ voor een bredere kaak en/of dikkere nek. En wat de kleur betreft, er zijn er twee die altijd kunnen, namelijk effen wit en lichtblauw. Met deze twee kleuren kun je eindeloos combineren qua pak en stropdas. Absolute don‘ts voor bij een pak zijn: een casual shirt, een borstzakje, ‘button down’ of korte mouwen, ook in de zomer.

Handige tips
Knoop je jasje los voordat je gaat zitten. Het onderste knoopje is sowieso altijd open. Doe het bovenste knoopje van je jasje áltijd dicht als je in het middelpunt staat. Bijvoorbeeld als je gaat speechen, je je gasten welkom heet of ergens voor het eerst binnenloopt. Je das moet altijd donkerder zijn dan je overhemd en zo lang dat hij je riem net aanraakt. Je riem moet dezelfde kleur zijn als je schoenen en zorg ervoor dat je sokken zo lang zijn dat er geen blote huid zichtbaar is.

Volg je bovenstaande kledingvoorschriften en tips, dan kom je altijd stijlvol en zelfverzekerd voor de dag. Want cliché of niet, kleren maken de man!